ПОЧЕТНА КОНТАКТ ПРЕТРАЖИ

Географски положај

Општина Осмаци се налази у источном дијелу Републике Српске и Босне и Херцеговине. Површина општине  износи 78,10 км2, на потезу који се у регионалним оквирима издваја као Средње подриње или регија Бирач. Осмаци спадају у ред  мањих општина у РС, како по површини тако и по броју становника.

Сама општина граничи са општинама Зворник и Шековићи у Републици Српској и Калесијом у Федерацији Босне и Херцеговине. Територија општине Осмаци је функционално повезана са сусједним територијама, односно са окружењем.У правцу исток – запад, највеће растојање између граница општине износи око 14 km, а у правцу сјевер – југ, територија општине се протеже у дужини 4-8 km.

Географски положај општине Осмаци спада међу значајније факторе њеног друштвеног развоја. Основне функције и утицај географског положаја на садашњост и будућност развоја општине Осмаци огледају се у: њеном положају према крупним географским цјелинама, просторима у којим се налазе значајни природни ресурси (тзв. Тузлански басен), положају према магистралној саобраћајници Зворник-Тузла, развијеним привредним рејонима и крупним гравитационим центрима.

Регија Бирач се налази у близини пољопривредних рејона као што су Семберија и Мачва, те значајних индустријских центара као што су Тузла, Зворник, Брчко и др.
 

Google мапаАнкета

Да ли сте задовољни стањем животне средине на простору општине Осмаци?
Не
Да
Нисам упознат са стањем животне средине
Резултати